Kezdőlap Csillagászat A holdi víz helyszíni kimutatása

A holdi víz helyszíni kimutatása

Hold

A kínai Csang’e-5 az első, amellyel víz jelenlétét mutatták ki valós időben a leszállási helyszínen, a Hold felszínén.

A holdi víz általános, kiterjedt létezéséről az égitest körüli pályáról, távérzékeléses módszerrel végzett mérések alapján már korábban is tudtunk. Az indiai Csándráján-1 (Chandrayaan-1) űrszondán repült amerikai M3 (Moon Mineralogy Mapper) berendezés adatai alapján 2009-ben jelentették be a felfedezést, amelyről annak idején mi is tudósítottunk. Korábban is születtek hasonló, de még bizonytalannak számító eredmények.

A Csang’e-5 (Chang’e-5) 2020. december 1-jén landolt a Hold innenső oldalán, a Viharok óceánja (Oceanus Procellarum) területén. Mint emlékezetes, az egyik egysége 1,7 kg mintát gyűjtött a regolitból, az anyagot pedig sikeresen eljuttatta a Földre, tüzetes laboratóriumi vizsgálatok céljára. A mostani eredmény azonban nem a visszahozott minta elemzéséhez, hanem a leszállóegység helyszíni spektroszkópiai méréseihez kapcsolódik, amelyeket a 0,48 és 3,2 μm közötti hullámhossztartományban végeztek. A kínai kutatócsoport erről a Science Advances folyóiratban nemrég megjelent publikációban számolt be.

Az adatok elemzése alapján úgy tűnik, hogy a Csang’e-5 leszállóhelyén 120 milliomodrésznyi (ppm, part per million) vizet – pontosabban hidroxilt, OH, vagy vízmolekulákat, H2O – tartalmaz a regolit. Eredete feltételezhetően elsősorban a napszéllel érkező és a felszínbe becsapódó részecskékre vezethető vissza. Ez az első alkalom, hogy egy felszínre szállt űrszonda helyszíni, valós idejű mérései – vagyis nem a Földre hozott minta utólagos laboratóriumi elemzése és nem is keringő űrszondák adatai – nyomán mutatták ki a víztartalmat a holdi kőzetben. Ahogy a számokból is kiderül, nem nagy mennyiségű vízről van szó. Egy világosabb árnyalatú szikladarab esetében 180 ppm volt a kimutatott érték, ami a vízmolekulák összetettebb – részben belső – eredetére enged következtetni. A regolitra vonatkozó helyszíni eredményeket megerősítette az ugyanarról a helyről begyűjtött és a Földre érkezett minta elemzése.

A Csang’e-5 képe a leszállóhelyről, rajta a világosabb kődarabbal (CE5-Rock). (Kép: Lin H. et al. 2022)

Idén és az következő egy-két évben várhatóan egy sor űrszonda éri majd el a Holdat. A víz kimutatása és mennyiségének meghatározása az egyike a legfontosabb kutatási feladataiknak.

Frey Sándor

Forrás: Űrvilág hírportál

Előző cikkHatalmas jéghalkolóniát találtak a kutatók a Weddell-tengerben
Következő cikkVulkánkitörés élőben