Kezdőlap Régészet A Magyar Nemzeti Múzeum létrehozza a Nemzeti Régészeti Intézetet

A Magyar Nemzeti Múzeum létrehozza a Nemzeti Régészeti Intézetet

régészet

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) részévé válik január 1-jétől a kormány döntése értelmében a Várkapitányság NZrt. Régészeti és Tudományos Igazgatósága, amely az MNM Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóságával összeolvadva Nemzeti Régészeti Intézetként (MNM NRI) működik tovább.

A kormány hosszas szakmai előkészítés és egyeztetés után döntött arról, hogy a Várkapitányság Régészeti és Tudományos Igazgatósága a Nemzeti Múzeum részévé váljon, így ismét az MNM végezheti a régészeti örökségvédelmi feladatokat a lelőhelyek felderítésétől a feltáráson és feldolgozáson át a közönségkapcsolatokig – közölte a múzeum pénteken az MTI-vel.

Közleményük szerint a Várkapitányság NZrt.-től a régészeti feladatellátással együtt 106 munkavállaló került a Nemzeti Múzeumhoz, akik a most létrejövő Nemzeti Régészeti Intézetben dolgoznak tovább, változatlan feltételekkel.

A MNM összességében több mint 1300 régészeti projektet fog lebonyolítani, a lelőhely-diagnosztikai vizsgálatoktól, a beruházásokhoz kapcsolódó régészeti megfigyeléseken át egészen a tervásatásokig, amelyek a régészek által kutatott témák mellett a magyar államisághoz és a nemzet történetéhez kapcsolódó lelőhelyeket fognak érinteni.

A Magyar Nemzeti Múzeum mindezt a teljes hazai múzeumi világgal összefogva, a régészeti feltárásra jogosult intézmények koordinációjával végzi el, velük a legjobb szakmai partnerségre törekedve – áll a közleményben.

Az MNM NRI feladata lesz többek között a nagyberuházásokhoz kapcsolódó megelőző régészeti munkálatok országos koordinációja, a régészeti lelőhelyek országos felderítésének (régészeti topográfia) újraindítása és a régészeti érintettséggel rendelkező műemlékek kutatásában való közreműködés.

Emellett az integrációval új távlatok is nyílnak a régészet számára, hiszen mind a kísérleti régészet, mind a régészeti parkok és a közösségi régészet, mind pedig a tervkutatások területén komoly szándék van az előrelépésre – hangsúlyozza a múzeum.

Mint a közlemény kiemeli, a fontos tudományos célok elérése, valamint a régészeti és múzeumi feladatok megvalósítása érdekében az MNM NRI együttműködik a régészeket képző tudományegyetemekkel, a tudományos testületekkel és intézetekkel, a vidéki múzeumokkal és a szakmai szervezetekkel.

A hatékony és zökkenőmentes régészeti feltárások lebonyolítása során – figyelembe véve a nemzetgazdaság érdekeit – az MNM hangsúlyosan együtt kíván működni a vállalati szektorral, a beruházókkal, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-vel, a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel, illetve az építőipari kivitelező vállalatokkal – áll a közleményben.

A Nemzeti Régészeti Intézetet felállításával, azaz a Várkapitányságtól átvett szervezeti egység és a Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatóságának az integrációjának a levezénylésével Virágos Gábort, az MNM megbízott főigazgató-helyettesét bízta meg L. Simon László főigazgató, de továbbra is vezető marad Kreiter Eszter és Pusztai Tamás is – közölte a Nemzeti Múzeum.
– MTI –

Előző cikkHangágyút fejlesztettek szmog ellen lengyel kutatók
Következő cikkBionikus szemimplantátum segítségével érzékeli a vizuális jeleket egy brit nő