Kezdőlap Csillagászat Az élet keresésének nehézségei

Az élet keresésének nehézségei

DNS

Az egykori marsi élet nyomainak keresését megnehezítheti, hogy egyes kutatók szerint kémiai folyamatok fosszíliákkal összetéveszthető struktúrákat hozhatnak létre.

Tanulmányuk szerint a Mars kőzetei számos olyan nem biológiai eredetű üledéket tartalmazhatnak, amelyek nagyon hasonlóak lehetnek azokhoz a maradványokhoz, amelyeket az ősi marsi élet hagyhatott hátra. Ezeknek a hamis fosszíliáknak a megkülönböztetése az esetleges valódiaktól kulcsfontosságú annak eldöntése szempontjából, hogy a mintegy négymilliárd éve feltételezhetően lakható Marson valóban jelen lehetett-e az élet.

A NASA Perseverance roverje az ősi élet nyomait keresi a Marson. (Kép: NASA / JPL-Caltech / MSSS)

Az Edinburgh-i Egyetem és az Oxfordi Egyetem asztrobiológusai áttekintették az összes olyan ismert folyamatot, amelyek az élethez hasonló üledékeket hozhattak létre a Mars kőzeteiben. Több tucat ilyen folyamatot azonosítottak – és hozzátették, hogy sok további, de egyelőre ismeretlen ilyen is létezhet –, amelyek azokra a mikroszkopikus, egyszerű életformákra hasonlító struktúrákat hozhatnak létre, amilyenek egykor talán előfordulhattak a Marson. Az élet maradványaira emlékeztető képződmények között voltak, amelyek baktériumsejtekre, míg mások a minden életforma alapjául szolgáló szerves molekulákra hasonlítottak. Mivel az élettelen és élő folyamatok nagyon hasonló mintákat eredményezhetnek, a kutatók hangsúlyozzák az interdiszciplináris vizsgálatok fontosságát.

Julie Cosmidis (Oxfordi Egyetem), a tanulmány egyik szerzője hozzátette, hogy a sok esetekben a földi kőzetekben, sőt a Marsról származó meteoritokban megfigyelt objektumokat fosszilis baktériumokként írták le, az alaposabb vizsgálat azonban kiderítette ezek nem biológiai eredetét. Tanulmányuk célja, hogy a jövőben a marsi élet nyomait kutató szakemberek elkerüljék az efféle tévedéseket.

Kémiai reakciók során létrejött, fosszíliákra hasonlító üledékek. (Kép: Julie Cosmidis)

A cikk másik szerzője, Sean McMahon (Edinburgh-i Egyetem) rámutat arra, hogy a Marson dolgozó roverek valamikor bizonyára találnak fosszíliáknak látszó mintákat, ezért döntő jelentőségű, hogy ezeket meg tudják különböztetni aszerint, hogy élő vagy élettelen eredetűek lehetnek. A fosszíliák minden típusa esetében legalább egy olyan nem biológiai folyamat azonosítható, amelyik hasonló struktúrát képes létrehozni.

A kutatók vizsgálataik eredményéről a Journal of the Geological Society című folyóiratban számoltak be.

Both Előd

Forrás: Űrvilág hírportál

Előző cikkA zöld küllőt választották az év madarának
Következő cikkFertőző betegségektől szenvedtek az ókori Jeruzsálem előkelőségei