Kezdőlap Egyéb Bővített angol nyelvű változata jelent meg a mohácsi csata összefüggéseit feldolgozó kötetnek

Bővített angol nyelvű változata jelent meg a mohácsi csata összefüggéseit feldolgozó kötetnek

Mohács

Bővítve és angol nyelvű változatban is megjelent a mohácsi csata egyetemes hadtörténeti összefüggéseit bemutató tanulmánykötet – tájékoztatta az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat titkársága hétfőn az MTI-t.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara kiadásában most megjelent könyv átszerkesztett változata a közelmúltban kiadott, az Új korszak határán: Az európai államok hadügye és hadseregei a mohácsi csata korában című tanulmánykötetnek – közölték.

A B. Szabó János és Fodor Pál szerkesztésében 2019-ben kiadott könyv célja az volt, hogy “a mohácsi csata egyetemes hadtörténeti összefüggéseinek jobb megértéséhez” kínáljon fogódzókat.

Az On the Verge of a New Era: The Armies of Europe at the Time of the Battle of Mohács címmel megjelent kötetben a korábbiak mellett öt új tanulmány kapott helyett, amelyek részben további országok – Svájc, skandináv államok – hadügyéről, részben a kor általános hadügyi változásairól – pénzügyekről, lőfegyverekről, taktikákról – adnak áttekintést.

Az új kötet tanulmányainak mindegyike a hadi képesség szempontjából legfontosabb mutatók – a terület, a népesség és az állami bevételek – bemutatásával kezdi, hogy a korszak szereplői egymással könnyebben összemérhetők legyenek, és hogy ezekből az adatokból Mohács Magyarországának helyzete és esélyei is jobban kirajzolódjanak – írták.

Hozzátették, reményeik szerint az immár angolul is olvasható európai szemle hozzájárulhat ahhoz, hogy a mohácsi csatát megvívó magyar politikai elit lehetőségeit és teljesítményét a nemzetközi történettudomány is reálisabban ítélje meg. Az angol nyelvű kötet a Mohács 1526-2026: Rekonstrukció és Emlékezet kutatóprogramban jelent meg.

Kiemelték, a mohácsi csata (1526. augusztus 29.) egyedülálló, szimbolikus jelentőségű esemény nemcsak Magyarország, hanem egész Közép-Európa számára. Kitértek arra, az elmúlt harminc évben a magyar történettudomány sokat tett a mohácsi “sötét legenda” felülvizsgálata érdekében, és ma már jóval méltányosabban ítéli meg a Jagelló-dinasztiát (1490-1526) és a csatát megelőző harmincöt évet, mint a korábbi nemzedékek. Maga a csata is más fényben tűnik fel: a hadtörténészek korábban “jelentéktelen” ütközetnek minősítették, ahol állítólag megbukott az “elavult középkori magyar hadszervezet”, holott Mohács a kora újkor egyik legnagyobb csatája volt, amelyben két, egyaránt “modern” hadsereg küzdött meg egymással – áll a közleményben.
– MTI –

Előző cikkMűanyag élőhellyé változott a Csendes-óceánon úszó szemétsziget
Következő cikkA kis liliket és a vörösnyakú ludat is veszélyeztette az új vadlúdvadászati szezon