Kezdőlap Egyéb Csúcstechnológiás gép szolgálja a gének vizsgálatával foglalkozó kutatókat Pécsen

Csúcstechnológiás gép szolgálja a gének vizsgálatával foglalkozó kutatókat Pécsen

genetika

A lakosság genetikai jellemzőinek meghatározásában és gyógyszerfejlesztésekben is szerepet kaphat a Pécsi Tudományegyetem (PTE) által csaknem 800 millió forintért beszerzett csúcstechnológiás berendezés – írta a baranyai felsőoktatási intézmény kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A gépet és a hozzá kapcsolódó rendszert a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) támogatásával vásárolták, a berendezést az egyetem keretein belül működő Szentágothai János Kutatóközpont genomika és bioinformatika kutatóintézete használja majd – derül ki a PTE kommünikéjéből.

A közlemény szerint a gének feltérképezésére alkalmas olyan rendszer jött létre Pécsen, amely Közép-Európában csak Prágában és Bécsben működik.

A fejlesztés nyomán a kutatóközpont átfogó, összehangoltan működő, több tudományt, szakterületet érintő, nemzetgazdasági érdekeket is képviselő program elindítását kezdeményezte – írták.

A várhatóan akadémiai és piaci résztvevőkkel induló Magyar Nemzeti Genom Program céljai között szerepel a magyar populáció genetikai jellemzőinek meghatározása és új gyógyszercélpontok azonosításának elősegítése – áll a közleményben.
– MTI –

Előző cikkÚjabb puhatestűfajt fedeztek fel egy ausztrál magángyűjteményben
Következő cikkAz erdei biodiverzitás kulcsfontosságú környezeti tényezőit vizsgálták az ÖK kutatói