Kezdőlap Csillagászat Egyirányú „beszélgetés” a Marssal

Egyirányú „beszélgetés” a Marssal

Mars
A kommunikációs kísérlet vázlata. A folyamat azzal indul, hogy a kínai irányítók a Mars körül keringő Tienven-1 (Tianwen-1) szonda közvetítésével a rádióadás megkezdésére utasítják a Csuzsung rovert. Eközben az európai irányítók a Mars Express szondát utasítják arra, hogy figyelje a kínai egységet (1). Amikor a megfelelő terület fölé ér a pályáján, a Mars Express megkezdi a „hallgatózást” (2). Létrejön az egyirányú kapcsolat, veszi a felszínről a marsjáró adatait (3). Amint lehetővé válik, a Mars Express a fedélzetén tárolt adatokat lesugározza az ESA földi követőhálózatának egyik állomására (4). Az ESA továbbítja az adatokat a Kínai Űrügynökség (CNSA) szakembereinek (5). (Kép: ESA)

Sikerült az európai Mars Express szonda novemberi kísérlete, amelyben a kínai marsjáró adását vették, majd továbbították a Földre.

Pedig a Mars körül 2003 óta keringő Mars Express szondát eredetileg nem készíthették fel a csak idén májusban a bolygó felszínére leszállt kínai Csuzsung (Zhurong) egységgel való kommunikációra. Pontosabban valamilyen értelemben mégis, hiszen – mint azt egy korábbi cikkünkben megírtuk – az egyirányú, a felszínről a Mars Express-re irányuló adások vételére lehetőség van. A küldő oldal azonban nem kaphat róla információt, hogy a vétel sikeres volt-e. A módszert már korábban kidolgozták ugyan, de a gyakorlatban először most novemberben kínálkozott az alkalom a kipróbálására.

A Mars Express szondát üzemeltető Európai Űrügynökség (ESA) most beszámolt róla, hogy a tesztek november 20-án teljes sikerrel jártak. A kínai marsjáróról „vakon” felküldött adatokat a Mars Express-nek sikerült a Földre továbbítani. Az ESA követőállomásain vett adásokat pedig az európai szakemberek kínai kollégáiknak küldték tovább, akik megerősítették, hogy az adatátvitel jó minőségben sikerült.

A Mars felszínén gyűjtött nagy mennyiségű adat és a képek nem közvetlenül jutnak el a Földre, ehhez nem elég a korlátozott adásteljesítmény. Ehelyett a leszállóegységek viszonylag kis távolságba, a bolygó körüli pályákon keringő űrszondákra továbbítják azokat, amelyek azután nagynyereségű antennáikkal mindent átjátszanak a földi követőállomásokon működő érzékeny rádióteleszkópok felé.

Frey Sándor

Forrás: Űrvilág hírportál

Előző cikkAhol egy év nyolc óráig tart
Következő cikkMűanyag élőhellyé változott a Csendes-óceánon úszó szemétsziget