Kezdőlap Csillagászat Fényszennyezés a Sárga-tengeren

Fényszennyezés a Sárga-tengeren

fényszennyezés
Az ISS 66. személyzetének egyik tagja készítette a felvételt, 2021. október 30-án. A tájolás szerint az északi irány a képen balra felfelé van. (Kép: NASA / JSC)

Fények egész kavalkádja tárult a Nemzetközi Űrállomás (ISS) űrhajósainak szeme (és fényképezőgépe) elé egy tavaly októberi éjszakán.

Az űrállomásról Kelet-Ázsia, közelebbről a Koreai-félsziget irányába nézve fogadta az alábbi képen megörökített látvány a nézelődő űrhajósokat. Természetes és mesterséges fényforrások is lencsevégre kerültek, de elsősorban az utóbbiak határozzák meg a képet.

A görbülő látóhatár fölött a zöldes csík a légkör felső rétegeiben a Nap ultraibolya sugárzása és az elektromosan töltött részecskék által gerjesztett légköri fénylés (más néven földfény). Egyéb természetes jelenség még a távoli zivatarzónákban a villámlások fénye. Egy ilyen helyet külön meg is jelöltek (Lightning). Az emberek által sűrűn lakott területek még igen nagy távolságból is kitűnnek az éjszakai sötétben, mint például a szintén bejelölt Tokió vagy Vlagyivosztok környéke. Látszólagos fényességüket nem csak a távolság, hanem a felhőzet is befolyásolhatja. A legfeltűnőbb Szöul, amely közelsége miatt kifejezetten fényesnek látszik.

Mégsem ezek a legfurcsább éjjeli fényforrások az űrállomásról készített fotón, hanem az első pillantásra városoknak tűnő foltok – amelyek azonban a tenger közepén vannak. A kép bal oldalán alul Sárga-tengert látjuk (bár ugye a sötétben minden tenger fekete…). Itt az ősz a halászat fő szezonja. Egy átlagos éjszakán több mint 1600 halászhajó fut ki a kikötőkből a zsákmány reményében. No de mire föl ez a nagy világítás? Bizonyos halfajokat vonz a fény, ezért a halászok nagy teljesítményű reflektorok segítségével igyekeznek a hálóik közelébe vonzani a halakat. Vannak olyan egyedi hajók, amelyek kis fénypontokként megkülönböztethetők ezen az ISS fedélzetéről készített képen, de sokan olyan közel vannak egymáshoz, hogy nem bonthatók fel, ezek adják a még fényesebb foltokat a tengeren.

Frey Sándor

Forrás: Űrvilág hírportál

Előző cikkNyestekkel akarják távol tartani a szürkemókusokat a Skót-felföldtől
Következő cikkEddig ismeretlen, “kar nélküli” dinoszauruszfajt fedeztek fel