Kezdőlap Csillagászat Galaktikus „töklámpás”

Galaktikus „töklámpás”

galaktikus
Az NGC 2292 és NGC 2293 kölcsönható galaxisok. (Kép: NASA / ESA / W. Keel, University of Alabama)

A Hubble-űrteleszkóp ismét nagyon távolra nézett az Univerzumban, és megpillantotta ezt a kísérteties látványt.

Az NGC 2292 és az NGC 2293 jelű két galaxisról van szó, amelyeknek spirálkarjaiban idősödő vörös csillagok vannak. A két galaxis egyre közelebb és közelebb mozog egymáshoz. Eljön majd az idő, amikor egyesülnek és egyetlen hatalmas galaxissá válnak.

Az ütközés előtt álló galaxisok képen látható kísérteties, vöröses színét a galaxisok központi vidékén található idős, vörös csillagok adják, amelyek együttesen mintegy 120 millió fényév távolságból ragyogó tökszemeket alkotnak. Eközben a kozmikus tök alján fiatal kék csillagok világítanak, hasonlítva egy töklámpás kísérteties mosolyára.

A két galaxis izgalmas betekintést nyújt a galaxis-összeolvadás folyamatába. Amikor két spirálgalaxis egyesül, gyakran egy új típusú galaxis jön létre, amelyet elliptikus galaxisnak neveznek. De az NGC 2292 és NGC 2293 összeütközése különleges, mivel belőlük valószínűleg egy óriási spirálgalaxis jön majd létre, ami meglehetősen ritka.

Azonban a két galaxis teljes összeolvadásához sok-sok évnek, pontosabban évmilliárdoknak kell eltelnie. Ez a pillanatkép csak az összeolvadás korai szakaszát mutatja be. Rövid földi életünk során soha nem leszünk szemtanúi az összeolvadás végeredményének. Az ehhez hasonló összeolvadások évmilliárdokon keresztül bontakoznak ki – ami tulajdonképpen jó hír számunkra. Jelenleg a Tejútrendszer összeolvadás előtt áll legközelebbi nagy szomszédunkkal, az Androméda-galaxissal, ami örökre megváltoztatja majd galaxisunk képét.

Szegedi-Elek Elza

Forrás: Űrvilág hírportál

Előző cikkAz ősi növényevő állatok kihalása megnövelte a tüzek keletkezését a füves területeken
Következő cikkRomániai civilek kezdeményezésére 25 madárfaj vadászhatóságát függesztették fel