Kezdőlap Régészet Ókori híd romjai bukkantak elő az alacsony vízállású Tiberis folyó medréből Rómában

Ókori híd romjai bukkantak elő az alacsony vízállású Tiberis folyó medréből Rómában

híd

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: Nero császár korából, vagyis az első századból származó híd maradványai tűntek elő az olasz főváros folyója medréből, amelynek vízszintje minimálisra csökkent a rendkívüli szárazságban – jelentette a La Repubblica római napilap kedden.

Az ókori híd talapzatának több romos maradványa bukkant elő.

A Nero császárnak tulajdonított ókori híd helye ismert volt, de a szerkezet a történelem során nagyon ritkán volt látható, mivel maradványait a Tiberis fedi el.

A ma Teverének hívott folyó szintje a megszokott legalább négy és fél méterről most 112 centiméterre süllyedt. A túl alacsony vízszint veszélyt jelent a folyó ökoszisztémájára, és a hajózást is akadályozza. Lazio tartomány elnöke, Nicola Zingaretti a folyó területét már korábban katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította a tartós csapadékhiány miatt.

Az első századra datált híd az ókori Rómában a Nero császár építette stadion felé vezetett, amely a mai Vatikán területén állt. A városnak ezen a részén – a folyó jobb oldalán – találták meg Nero anyja, Agrippina villáját is.

A híd ugyanott kötötte össze a Tiberis-folyó két oldalát, ahol most a II. Viktor Emánuel olasz királyról elnevezett híd húzódik, mely az Angyalvárral szemközti híd mellett található.

Az ókori híd megmaradt magasabb részeit a 19. században bontották le a hajózás akadálymentesítése érdekében.
– MTI –

A kép illusztráció.

Előző cikkMME: itatással segíthetjük a településeken vadon élő állatokat a kánikulában
Következő cikkGyakoribbá válhatnak az olaszországihoz hasonló jégcsuszamlások