Kezdőlap Állat Súlyosan veszélyeztetett récefajjal gyarapodott a debreceni állatkert

Súlyosan veszélyeztetett récefajjal gyarapodott a debreceni állatkert

réce

Súlyosan veszélyeztetett récefajjal gyarapodott a debreceni állatkert: a laysani réce a csehországi Ostrava állatkertjéből érkezett a Nagyerdőbe – közölte a kert igazgatója az MTI-vel csütörtökön.

Nagy Gergely Sándor jelezte: az idei kelésű fiatal tojó karanténját követően csatlakozott az intézmény minden eddiginél gazdagabb récegyűjteményének többi tagjához, amelyeknek társaságában az Afrika-röpde külső madárházában tekinthetik meg a látogatók.

Az egykor a hawaii szigetvilág valamennyi tagján megtalálható laysani réce (Anas laysanensis) ma kizárólag Laysan mintegy 350 hektáros szigetén él. Viszonylag gyengén repül, és ritkán úszik, sétálva vagy futva közlekedik. Dél körül pihen, tápláléka után este kezd kutatni – mondta a szakember, megemlítve a réce érdekes táplálékszerzési módszerét, miszerint kitátott csőrrel szalad át vízilégyrajokon.

A tőkés récéére emlékeztető hangját szinte csak udvarláskor hallatja. A gácsérok gyakran heves küzdelembe bocsátkoznak a tojókért; a párzásra ősz végén vagy tél elején kerül sor, a tojásrakásra pedig április és augusztus között. A költést kizárólag a tojó végzi.

A laysani réce megmaradt természetes állományának kis egyedszáma, továbbá az invazív fajokkal és a klímaváltozással szembeni kiszolgáltatottsága miatt súlyosan veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és helyet kapott a washingtoni egyezmény (CITES) I. mellékletébe is.

A hazai állatkertek körében igazi ritkaságnak számít, mivel csak Debrecenben találkozhatunk vele – mondta Nagy Gergely Sándor.
– MTI –

A kép illusztráció.

Előző cikkNemzetközi kutatás a ragadozók daganatos megbetegedéséről
Következő cikkFelbocsátották a James Webb-űrteleszkópot